Ubalanse mellom Omega-6 og Omega-3 fettsyrer i kroppen skaper inflammasjoner som forsterker utviklingen av våre farligste helseplager, og bidrar til en rekke daglige problemer som utslett på hud, muskel- og leddplager, uro og søvnvansker, nedsatt konsentrasjon, angst og mer.


95% av målte mennesker har ubalanse over 3:1. (gjennomsnittbalansen i Norden er 12:1). I aldersgruppen 18 til 25 er snittet 25:1. For å redusere og unngå inflammasjonen som omega 6 fettsyren skaper, sier forskning den ideelle balansen er under 3:1. 


Hva gjør Omega-3 i kroppen?

Omega-3(EPA OG DHA) brukes av kroppen i alle cellemembraner og gjør disse fleksible. De brukes også i transport av næringsstoffer og i produksjon av viktige stoffer som hormoner og signalstoffer. Kostholdet i vesten er etter hvert blitt veldig fattig på disse livsviktige fettsyrene, og det er ikke vanskelig å forestille seg at når et av de viktigste råmaterialene i kroppens indre kjemi mangler, så går maskineriet lettere i stå. Enda vanskeligere blir det for kroppen å reparere seg selv. DHA er en av de viktigste byggeklossene i nervesystemet (ca 50% av vekten til nerve-membranene er DHA) og EPA virker i cellenes indre kjemi og motvirker betennelser idet det er med i produksjonen av gode Eicosanoider som er viktige signalstoffer i cellene. Dette igjen kan føre til å dempe f.eks. leddsmerter.


Hva gjør omega-6 i kroppen?     

Fra omega 6-fettsyren linolsyre, dannes hormoner som også demper betennelse. Denne fettsyren vil også omdannes til omega 6-fettsyren arakidonsyre, som danner hormoner som fremmer betennelse. Om omega 6 skaper betennelse eller ikke er uansett ikke avhengig av mengden omega 6, men hvor mye mer omega 6 enn omega 3 det er i kosten. Arakidonsyre er det også mye av i matvarer fra dyr foret med industrielt kraftfor.


Godkjente helsepåstander om omega-3

1: EPA og DHA bidrar til en normal hjertefunksjon
2: DHA bidrar til opprettholdelse av en normal hjernefunksjon
3: DHA bidrar til opprettholdelse av et normalt syn...
4: DHA & EPA bidrar til opprettholdelse av et normalt blodtrykk
5: DHA & EPA bidrar til opprettholdelse av normale blodtriglyseridkonsentrasjoner


I følge forskning er det flere grunner til at du bør sørge for å få i deg nok omega 3 fettsyrer. Omega 3 har positiv effekt på så godt som alle kroppens funksjoner.


Celler

Omega 3 fettsyrer er viktige for pigmentdanningen i de røde blodlegemene (hemoglobin) for god cellevekst, normal celledeling samt for normal sårheling. Omega 3 beskytter også arvmaterialet (DNA) mot skader. Cellene våre bruker omega 3 og omega 6 fettsyrer til å drepe bakterier og virus.


Hjerte og kar

Optimal tilførsel av omega-3 er også svært gunstig for hjertet. Omega 3 kan senke konsentrasjonen av triglyserider i blodet med hele 65%, dvs. mer effektivt enn noe medikament og uten bivirkninger. De kan forhindre livstruende hjerterytmeforstyrrelser og dermed senke risikoen for plutselige dødsfall utløst av hjerteinfarkt. Videre virker de lett blodfortynnende ved at de gjør blodplatene mindre klebrige. Dermed synker risikoen for blodpropper som forårsaker hjerteinfarkt og hjerneslag.


Hjernen

Forskning viser at evnen til å lære kan bedre seg når du sørger for tilstrekkelig inntak av omega 3-fettsyrer. For barn med lærevansker kan omega 3 være meget nyttig. Et foster trenger omega 3 for at hjernen skal utvikle seg og er avhengig av morens inntak av omega 3. Det er grunnen til at gravide kvinner med for lite omega 3 i kostholdet kan føde barn med lærevansker. Underskudd på omega 3 i svangerskapet er også en viktig årsak til barseldepresjon. Omega 3 demper depresjon og bedrer sinnsstemningen.
Nyere forskning har vist at økt inntak av omega 3 kan svekke symptomer på schizofreni og de bedrer den kognitive funksjonen hos pasienter med Alzheimers sykdom og senil demens. I tillegg har den gunstig innvirkning på multippel sklerose (MS) og Parkinsons sykdom.


Psykisk helse

Depresjon og angst er lidelser som flere og flere sliter med. Depresjon kan øke risikoen for dødlighet og er spesielt forbundet med hjerneslag hos menn. Statistikk viser også at deprimerte personer har en 4 ganger så høy risiko for å utvikle hjerteinfarkt.

Seretonin er nervotransmitter i hjernen som får oss til å føle oss vel og avslappet. Lave nivåer av EPA er forbundet med lave verdier av serotonin. Omega 3 har i studier vist seg å ha å gunstig effekt på psykiske lidelser som depresjon, vinterdepresjon, angst og bipolar lidelse.

 

Ledd

Omega 3 har vist seg å ha anti-inflammatoriske effekter som kan bidra til å dempe betennelser og gi redusert stivhet. Spesielt har dette vist seg å være gunstig for personer med revmatiske plager som artrose, leddgikt, fibromyalgi og bekhterevs sykdom.


Tarm

Omega 3 kan også bidra til å forhindre lekk tarm-syndrom og matvareallergier. De har positiv innvirkning ved irritabel tykktarm, Chrons sykdom og ulcerøs kolitt. De virker også mettende og appetittundertrykkende.


Hud

Omega 3 fettsyrene kan beskytte cellene mot uttørring og er følgelig en ”spiselig” kosmetikk ved at de gjør huden smidig, glatt og fløyelsaktig. Tørr hud gir ofte en god pekepinn på underskudd av omega 3 fettsyrer og om vinteren trenger du mer av disse fettstoffene.


Fettforbrenning 


 

I tillegg til alle helsefordelene og de gunstige effektene som vi har vist til ovenfor, så har omega 3 også en gunstig effekt på fettforbrenningen vår.

Omega 3 påvirker hormoner som styrer fettlagring og bidrar til at blodet flyter lettere i kroppen, noe som kan føre til at forbrenningen øker når du trener.

Omega 3 fettsyrene DHA og EPA aktiverer også gener som styrer nedbrytning av fett, samtidig som de hindrer de genene som styrer fettdannelse.

Omega 3 har også vist seg å kunne bidra til en økt proteinsyntese, noe som er viktig for muskelvekst.